WARNA WARNI PILIHANRAYA KECIL PRK. 176 KIMANIS – Irwan Majid

Published by JPC on

WARNA WARNI PILIHANRAYA KECIL PRK. 176 KIMANIS.
Oleh : Irwan Majid (JPC)

Kawasannya yg cukup luas bersempadan dengan tiga daerah iaitu, Papar, Beaufort dan Keningau menjadikan Parlimen Kimanis yang menjadi tumpuan sepanjang Pilihan Raya Kecil (PRK).

Pilihan raya kecil diadakan berikutan keputusan Mahkamah Persekutuan baru-baru ini mengekalkan keputusan Mahkamah Pilihan Raya Kota Kinabalu yang membatalkan kemenangan Datuk Seri Anifah Aman bagi Parlimen Kimanis dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) pada Mei tahun lepas.

Parlimen Kimanis yang merangkumi dua kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) iaitu Bongawan dan Membakut. Parlimen ini mempunyai 29,664 pengundi pendaftar. Kebanyakan pengundi di kawasan ini Bumiputera islam, bukan islam dan cina.

Rata-rata penduduk di sekitar Parlimen Kimanis iaitu bergantung kepada sumber pertanian dan perikanan.

PRK Kimanis bakal berdepan berdepan dengan pertarungan satu lawan satu di antara calon Parti Warisan,Karim Bujang dengan calon parti Barisan Nasional (BN), Mohamad Alamin.

Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) menetapkan Dewan Datuk Seri Panglima Haji Mohd Dun Banir, Beaufort sebagai pusat pusat penjumlahan undi.

Tahun ini rakyat telah menilai dan membuat keputusan untuk memberi kemenangan kepada Calon Barisan Nasional sebagai wakil rakyat Parlimen Kimanis.

Rakaman sepanjang PilihanRaya Kecil (PRK) 176 Kimanis.

-Petugas Suruhanjaya Pilihanraya

-Calon Barisan Nasional dan kempen

-Calon Warisan dan kempen

-Kehidupan rakyat dan peniaga di Parlimen Kimanis

-Sekitar Hari Mengundi di beberapa kawasan Kimanis

 

Categories: Rencana

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *